Надбудову на «замку Річарда» на Андріївському узвозі погодили в департаменті охорони культурної спадщини КМДА й у Мінкульті, повідомляє активіст Дмитро Перов.

 

 

«Цього разу ані суспільний розголос, ані зламаний паркан не допоміг», – коментує активіст.

У департаменті охорони культурної спадщини кажуть, що опрацювали проєкту документацію, яку надало підприємство  «Транзнешнл Рісорз, Л.Л.С. «Узвіз». Там стверджують, що замовник робіт виконав припис з усіма погодженнями.

У надбудові власник має частково демонтувати зубці (верхні декоративні елементи) з бетонних блоків і виконати їх із цегли, характерної для пам’ятки. У ДОКС кажуть, що надбудова виконана не з автентичних матеріалів, що спричинило незадовільний стан цієї частини будинку й необхідність заміни конструктивних елементів, і не є предметом охорони.

Там звітують, що зобов’язали власника актуалізувати паспорт пам’ятки (детально прописати автентичні елементи й уточнити предмет охорони); оновити охоронний договір, врахувавши необхідність невідкладних консерваційних робіт і термінів їх виконання, а також доповнити проєктні рішення розділом науково-проєктної документації (це передбачає консервацію й реставрацію підпірної стіни внутрішнього двору й реставрацію автентичних елементів інтер’єрів пам’ятки). Крім того, власник має облаштувати накриття на відкритих ділянках даху.

   

«Замок Річарда» – назва памʼятки архітектури на Андріївському узвозі, 15, створена в стилі англійської готики. Будинок спорудив архітектор Роберт Марфельд у 1904 році. Наприкінці 90-х будинок придбав американський бізнесмен українського походження Юрій Чопівський. З того часу «замок Річарда» стоїть порожній.

Про зведення надбудови на памʼятці стало відомо наприкінці листопада. Незаконний паркан довкола памʼятки архітектури демонтував департамент територіального контролю КМДА.

Фото: Дмитро Перов, департамент культурної спадщини КМДА, вікіпедія