Подільський районний суд зобов’язав Національну поліцію відкрити ще одну кримінальну справу щодо перебудови 200-річних келій на території Києво-Могилянської академії, повідомляє активіст Дмитро Перов.

За словами Перова, університет отримав не повний пакет дозвільних документів на проведення робіт на памʼятці, зокрема відсутні погодження департаменту культурної спадщини й Державного історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ», що є власником приміщень.

Заяви активістів про знищення будівлі Братських келій у НаУКМА назвали неправдивими. В університеті кажуть, що отримали дозвіл на проведення робіт від Мінкульту й ДІАМ, а також поінформували про початок робіт департамент охорони культурної спадщини КМДА.

Перов додає, що за висновком експертної комісії роботи на пам’ятці є не реставрацією, а реконструкцією (цей вид робіт заборонений на пам’ятках). У Могилянці кажуть, що проводять реставрацію будівлі, щоб повернути їй автентичний вигляд.

Нацполіція має відкрити провадження щодо проведення самоправних робіт на памʼятці національного значення за статтею 356 Кримінального кодексу України. За такою статтею можна отримати штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, виправні роботи на строк до двох років чи арешт до трьох місяців.

Напередодні Київська міська прокуратура також почала досудове розслідування за частиною 2 статті 298 Кримінального кодексу України (умисне пошкодження чи руйнування пам’яток). Санкція статті передбачає штраф від двох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, обмеження чи позбавлення волі на строк до трьох років із можливим позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

   

Про перебудову 200-річної будівлі Братських келій стало відомо наприкінці листопада. Братські келії були збудовані в 1823 році за проєктом Андрія Меленського для Київського Братського Богоявленського монастиря й Київської духовної академії. На місці дерев’яних келій спорудили муровану одноповерхову будівлю в стилі пізнього класицизму.

У 1879-му її перебудували у двоповерхову за проєктом Володимира Ніколаєва. Протягом 1950–2010-х років келії використовувала районна лікарня. У 2012 році НаУКМА відремонтувала перше крило будівлі, пристосувавши його для навчання. У 2022-му залучили приватні кошти для відновлення реставраційних робіт в іншому крилі келій.

Проєкт перебудови від НаУКМА

Фото: Дмитро Перов