Пасажирам у Києві компенсуватимуть вартість проїзду в наземному транспорті, що дублює закриту ділянку «синьої» лінії метро між станціями «Деміївська» й Теремки». Відповідне рішення 14 грудня ухвалила Київрада, пише міський голова Віталій Кличко.

Система компенсацій дозволить пасажирам метро не переплачувати за вимушену пересадку на наземний транспорт на станції «Либідська».

Водночас компенсації будуть доступні лише для власників транспортної картки, зокрема віртуальної. Якщо проїзд оплачений банківською карткою або QR-квитком, коштів не повертатимуть, пише ГО «Пасажири Києва» з посиланням на проєкт рішення Київради.

«Маршрут із Теремків до будь-якої іншої станції метро, як і раніше, коштуватиме 8 гривень», – пише міський голова.

Під час поїздки потрібно буде провалідувати транспортну картку на кожній пересадці, але вночі оплату за «зайві» поїздки повертатимуть на картку. Ідеться лише про пасажирів, які проїхали наземним транспортом, а потім скористалися метро.

Система повернення коштів за поїздки почне роботу в понеділок, каже Кличко. 

Транспортна картка

Транспортну карту для безконтактної оплати проїзду на валідаторах можна придбати в застосунку «Київ Цифровий». Вартість цифрової карти – 40 гривень.

Після оплати цифрова карта автоматично прив’язується до банківської картки у Wallet і до пристрою – лише з них буде здійснюватися оплата проїзду.

Щоб оплатити проїзд у наземному транспорті, потрібно прикласти до валідатора пристрій, із якого придбали цифрову карту, і дочекатися підтвердження оплати на валідаторі – із цифрової карти спишеться поїздка. Якщо на цифровій карті немає поїздок, спишуться 8 гривень за проїзд із банківської картки.

Щоб оплатити проїзд у метро, потрібно вибрати цифрову карту в застосунку й натиснути «Створити QR-квиток», а потім сканувати його на валідаторі. Із цифрової карти спишеться поїздка.

  

Із 8 грудня через підтоплення тунелю на «синій» лінії метро потяги курсують між станціями «Либідська» й «Героїв Дніпра». Також із 13 грудня запустили «човниковий» рух потягів між станціями «Теремки» й «Деміївська».

Дублювальний наземний транспорт курсує між «Деміївською» й «Теремками». Також анонсували довізний автобусний маршрут «Деміївська – «Либідська», однак станом на ранок 15 грудня він не розпочав роботу. 

   

Ремонт на ділянці триватиме щонайменше пів року. Що сталося з тунелем, як закриття ділянки вплине на трафік і чи зможуть наземні маршрути компенсувати нестачу метро? Розбиралися з головою правління ГО «Пасажири Києва» Олександром Гречком.

Фото й обкладинка: КМДА