На кліматичному саміті COP28 у Дубаї представники майже 200 країн досягли угоди про довгострокову відмову від викопного палива: газу, вугілля й нафти, пише The New York Times.

Угоди досягли після двох тижнів переговорів у «найспекотніший рік в історії». Викиди вуглекислого газу в атмосферу планують повністю зупинити до середини століття. Угода також закликає втричі збільшити кількість відновлювальної енергії: встановлювти сонячні електростанції й розвивати вітроенергетику.

Протягом двох років кожна держава має представити детальний план того, як вона планує боротися з парниковими газами до 2035 року. Угода в Дубаї має допомогти розробити такі документи.

Президент COP28 Султан аль-Джабер назвав угоду «історичною», але додав, що її успіх покаже тільки її реалізація. Натомість міністр енергетики Саудівської Аравії Абдулазіз бін Салман заявив, що це не вплине на експорт нафти його країни.

Кліматичні угоди ООН і раніше закликали країни зменшити викиди, але без уточнення, що йдеться саме про викопне паливо: нафту, газ і вугілля – які є однією з причин глобального потепління.

На думку вчених, країни мають зменшити викиди парникових газів на 43% за наступні 10 років, щоб не допустити підвищення глобального потепління на ще 1,5°C, пише The New York Times.

Питання фінансування переходу держав на відновлювальну енергетику розглянуть на наступному саміті, що пройде в азербайджанському Баку у 2024 році.

   

Екоактивісти групи Extinction Rebellion під час саміту COP28 пофарбували в зелений колір річки й канали в пʼяти містах Італії: Римі, Венеції, Мілані, Турині й Болоньї. Це був протест проти «провалу міжнародних переговорів» на кліматичному саміті в Дубаї.