Ремонтів національних памʼяток в Україні замовили на 178 мільйонів гривень за рік, повідомляє проєкт Dozorro Transparency International Ukraine.

Серед найдорожчих замовлень – реставрація Софійського собору в Києві (79 мільйонів гривень) і собору Святого Юра у Львові (32 мільйони гривень). Крім цього, за понад 26 мільйонів мають провести консерваційні роботи у двох будівлях музею Ханенків на вулиці Терещенківській у Києві.

Закупівлі щодо національних памʼяток за рік проводили в Києві, а також Львівській, Полтавській, Вінницькій, Дніпропетровській, Кіровоградській, Миколаївській і Харківській областях.

«Багато памʼяток стоять просто неба й мають жахливий стан конструктивних елементів і фундаментів. Через атмосферні опади, навантаження з плином часу вони руйнуються, а кошти на їхню реставрацію зростають в прогресивному рахунку», – пояснює архітектор Dozorro Даніїл Ситник.

  

Dozorro – один із проєктів Transparency International Ukraine, який стежить за публічними закупівлями. Це частина глобального руху Transparency International, який працює над змінами для зниження рівня корупції в Україні.