У роботі мобільного оператора «Київстар» стався масштабний збій – у деяких абонентів немає звʼязку й доступу до мобільного інтернету, сайт компанії також не працює. «Київстар» запевняє, що вже працює над усуненням проблеми.

UPD. «Київстар» зазнав потужної хакерської атаки, що й стало причиною технічного збою, повідомила пресслужба компанії в коментарі «Суспільному». Для вирішення проблеми залучили правоохоронців і спеціальні держслужби.

Персональні дані абонентів не скомпрометовані, переконують у «Київстар». Частина IT-інфраструктури нібито зруйнована через дії хакерів, розповів в ефірі телемарафону гендиректор компанії Олександр Комаров.

Абоненти «Київстар» не можуть переключитися на національний роумінг, бо мережа мобільного оператора не може передати інформацію про користувачів іншим операторам, коментує Мінцифри виданню Hromadske. Крім того, збій «Київстар» частково впливає на роботу деяких терміналів і банкоматів «ПриватБанку» й «Ощадбанку», але не на всю мережу.

UPD. Збій у роботі «Київстару» не впливає на системи оповіщення про повітряну тривогу в Києві, повідомляє КМДА. Оплата проїзду в метрополітені здійснюється у звичайному режимі.

Натомість на території Сумської міської територіальної громади система оголошення повітряної тривоги не працює через атаку на «Київстар». Місцевих мешканців попереджатимуть працівники поліції й ДСНС.

У Чернівцях через збій є труднощі з оплатою проїзду в громадському транспорті банківською карткою, повідомляє міська рада. У Дніпрі також є проблеми з домашнім провідним інтернетом, перестали працювати термінали для оплати в супермаркетах, пише «Суспільне».

У Мінцифри пообіцяли обговорити з усіма мобільними операторами те, як надалі вберегтися від схожих ситуацій. У «Дії» радять підʼєднатися до домашньої або будь-якої іншої мережі Wi-Fi, щоб завантажити документи в застосунку.

UPD. Monobank зазнав масованої DDoS–атаки, пише співзасновник банку Олег Гороховський. Повідомляють, що ситуація під контролем.

   

У жовтні суд арештував всі українські активи російських олігархів Михайла Фрідмана, Петра Авена й Андрія Косогова, які перебувають під санкціями. Серед активів, зокрема, компанія «Київстар», пише «Українська правда».

Формально права власності на «Київстара» належать нідерландській комунікаційній і технологічній компанії Veon Holdings B V, власником якої є Veom Amsterdam B.V.  Veom Amsterdam належить бермудській Veon Ltd, а та – на 47,9% належить LetterOne, у якій 37,86% – частка Фрідмана, а 47,23% – його партнера Андрія Косогова, ідеться в матеріалі «Економічної правди». Фрідман і партнери отримали контроль над компанією у 2019 році.