Ділянку між станціями метро «Деміївська» і «Теремки» закриють з 9 грудня, поки триватиме ремонт перегінного тунелю, повідомляють у КМДА. Відповідне рішення ухвалила постійна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій КМДА.

На час ремонту поїзди курсуватимуть між станціями «Героїв Дніпра» та «Либідська». Натомість кияни можуть скористатися дублювальними маршрутами наземного транспорту від «Теремків» до «Либідської». Станції метро «Деміївська», «Голосіївська», «Васильківська», «Виставковий центр», «Іподром», «Теремки» продовжать цілодобову роботу в режимі укриття.

У КМДА кажуть, що ремонт потрібно провести терміново і закриття тунелю – вимушений крок для уникнення позаштатних ситуацій під час інтенсивного руху поїздів: є ризик втрати стійкості тунельної споруди внаслідок навантаження на тунельну оправу.

За попередніми розрахунками, відновлювальні роботи триватимуть близько шести місяців, їх проводитимуть на поверхні землі. За цей час фахівці планують провести необхідні обстеження, визначити причину виникнення надзвичайної ситуації і виконати відновлювальні роботи.

У спільноті «Пасажири Києва» з посиланням на кілька джерел повідомляють, що порушена герметизація тунелю, фіксують значне підтоплення, «буквально струмок води з піском». Рівень води зараз сягає підошви рейок та вище, через це ввели обмеження швидкості вагонів – 15 км/год, кажуть у «Пасажирах Києва». Там додають, що проблема існує вже близько тижня.

   

Перегінні тунелі між станціями «Деміївська» та «Либідська» споруджували в заплаві річки Либідь у 2008-2010 роках підземним способом у складних гірничо-геологічних умовах, при штучному водозниженні, кажуть у КМДА. У «Пасажирах Києва» розповідають, що ділянка була проблемною ще під час будівництва: під час першої спроби у радянські часи сталася аварія через складні обводнені ґрунти, що заморозило будівництво на довгі роки.