Видання Politico опублікувало рейтинг найбільш харизматичних політиків після того, як Оксфордський словник назвав словом року rizz (сленговий варіант харизми).

«Перш ніж ви почнете писати свої листи з гнівними словами, прояснимо: іноді хороша ризма трапляється з поганими людьми, і високий бал на нашому rizz-oметрі не означає схвалення», – попереджають укладачі рейтингу.

Президент Франції Емманюель Макрон

Видання зазначає: було «щось у його зухвалій усмішці й центристському популізмі», допоки у 2018 році Макрон «не підлетів занадто близько до Сонця». Тоді школяр звернувся до нього як до «Ману», у відповідь Макрон попросив його називати «містером президентом».

Канцлер Німеччини Олаф Шольц

«Важко знайти політика з меншою популярністю, ніж канцлер Німеччини», – іронізує видання. Харизму Шольца порівнюють із харизмою дипломованого бухгалтера, який хмуриться над податковою декларацією, і з каменем, на якому намалювали обличчя.

Президент України Володимир Зеленський

У Politico згадують афоризми, промови й хоробрість українського президента, а також його «солодкі танцювальні рухи» під час участі в «Танцях із зірками». «Зеленський був знаменитістю до того, як став президентом України, і це видно», – коментує видання.

Прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні

Їй пригадують любов до «Володаря перснів» (Мелоні відвідувала фестиваль Camp Hobbit і співала разом з ультраправою фолькгрупою Compagnia dell'Anello, названою на честь «Братства Персня»). У листопаді італійській прем’єр-міністерці зателефонували російські пранкери, один із яких видав себе за африканського політика.

Експрем’єр-міністр Великої Британії Боріс Джонсон

Видання іронізує над його повним іменем Александер Боорис де Феффел-Джонсон, а також називає Джонсона незграбним і соромливим. Не обійшлося без згадки про підтримку України.

Голова Європейського парламенту Роберта Мецола

Мецолу порівнюють із президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, яку згадують у контексті «кампанії проти вовків» (вовк убив її улюблену поні, і після цього президентка закликала переглянути статус захисту вовка) і «софагейту» (у 2021 році на зустрічі чиновників ЄС із президентом Туреччини для неї не знайшлося стільця, тому Урсулі фон дер Ляєн довелося сісти на диван (софу). Президентка Єврокомісії вважає: якби вона була чоловіком, то такого не сталося б).

Президент Росії Володимир Путін

Вести безпричинну й жорстоку війну проти своїх сусідів, дружити з лідерами Північної Кореї й Ірану, а також оприлюднювати постановочні фото, де полюєш без сорочки й верхи на конях – це не харизматично, кажуть у виданні, і додають, що Путін – той, «з ким би вони найменше хотіли випити чашку чаю або келих пива».

   

Напередодні американський журнал Time оголосив шортліст претендентів на звання «Людина року». До списку, зокрема, ввійшли президент РФ Володимир Путін й очільник КНР Сі Цзіньпін.