ТРЦ Ocean Mall поряд із «Літаючою тарілкою» на Либідській площі планують відкрити 1 вересня 2024 року, розповів забудовник і засновник групи компаній «Мандарин Плаза» Вагіф Алієв Forbes.

Ocean Mall досі перебуває в процесі будівництва, каже Алієв. Там хочуть, зокрема, відкрити H&M, Zara й IKEA. «У ТРЦ Ocean Plaza їх немає [...] Ми їх зʼєднаємо», – розповів забудовник.

Ocean Mall, який мав стати «найбільшим ТРЦ в Україні» з площею 450 тисяч м², хотіли відкрити 1 грудня 2018 року. Спочатку відкриття перенесли лише на два місяці, на лютий 2019-го, а потім перенесли на 2021 рік. Після цього затримку пояснювали, зокрема, пандемією COVID-19 і повномасштабним вторгненням РФ.

Ділянку біля ТРЦ Ocean Plaza компанія Алієва придбала ще у 2012 році, щоби звести Ocean Mall й обʼєднати їх в один комплекс. Забудовник NAI Ukraine отримав дозвіл на будівництво й використання частини будівлі «Тарілки» на 20 років, але лише за умови реставрації унікального зразка радянського модернізму. За словами забудовників, проєкт готували спільно з архітектором Флоріаном Юрʼєвим, але той запевняв, що проєкту навіть не бачив.

   

«Тарілку» на Либідській площі збудували в 1971 році за проєктом архітекторів Флоріана Юрʼєва і Льва Новикова. Будівля є зразоком радянського модернізму, входить до реєстру памʼяток архітектури й монументального мистецтва.

Фото: SaveKyivModernism

Віденський музей архітектури відніс конструкцію до видатних європейських архітектурних проєктів. Конференц-зала, яка розташована в «Тарілці», має унікальну акустику, що дозволяє почути весь діапазон частот людського голосу й музичних інструментів. За задумом автора, це мала бути концертна зала зі світломузичним театром, що передбачав поєднання звуку й кольору.

Споруда почала занепадати в 1990-х: облущувався фасад і виходили з ладу комунікації. Власником «Літаючої тарілки» є держава, а балансоутримувачем – Український інститут науково-технічної експертизи й інформації (УкрІНТЕІ), що підпорядковується Міністерству освіти. Але сама конструкція «Тарілки» й стилобатна частина під нею перебувають в оренді компанії «Альдо», пов’язаної з Вагіфом Алієвим.

«Тарілку» на Либідській визнали пам’яткою, але поряд готують запуск ТРЦ Ocean Mall. Що відбувається? Зібрали всю інформацію про будівництво ТРЦ поряд із «Тарілкою» з коментарями забудовників і візуалізаціями нового проєкту реставрації будівлі.