Нагороду Access City Award 2024 отримало іспанське місто Сан-Крістобаль-де-Ла-Лагуна за сприяння доступності для людей з інвалідністю й комплексний підхід.

Місто надає перевагу доступності в міських просторах, транспорті й на соціальних заходах, кажуть організатори премії. Наприклад, увесь транспорт і всі станції трамвайної мережі є повністю доступними. Центр міста має акустичні світлофори й тактильне покриття для орієнтування людей із порушеннями зору.

У 2021 році в місті почав роботу мобільний простір Orange Point, де можна знайти інклюзивні заходи. Також застосунок дає змогу шукати сурдоперекладачів, шумопоглинальні системи, доступні для читання матеріали й персонал, який може допомогти.

Крім того, в іспанському місті створили раду з питань інвалідності й призначили омбудсмена для людей з інвалідністю. Рада залучає людей з інвалідністю до ухвалення рішень, а омбудсмен може давати міській раді поради з приводу доступності.

Нагороду Access City Award 2024 також отримали польське місто Лодзь і французьке місто Сен-Кантен. Особливою відзнакою нагородили німецький Тюбінген й ірландський округ Південний Дублін.

   

Близько 87 мільйонів людей у ЄС мають інвалідність. 3 грудня відзначають Міжнародний день людей з інвалідністю з ініціативи ООН.

   

З 2010 року нагорода Access City Award відзначає міста, для яких доступність є пріоритетом. Нагорода також є частиною Стратегії прав людей з інвалідністю на 2021–2030 роки.

Цьогоріч із 32 претендентів європейське журі відібрало п’ять міст. У 2023 «нагороду доступності» отримало шведське місто Шеллефтео, а у 2022 році – Люксембург.

   

Місто Сан-Крістобаль-де-Ла-Лагуна розташоване на острові Тенеріфе. Це друге місто за чисельністю населення на цьому острові й третє в Канарському архіпелазі. Сан-Крістобаль-де-Ла-Лагуну вважають «культурною столицею» Канарських островів.