На території Києво-Могилянської академії перебудовують 200-річну будівлю Братських келій. Будівля була зведена в 1823 році й перебудована в 1879-му, має статус памʼятки архітектури національного значення. Перше крило будівлі реставрували у 2012 році. Наразі там розташований факультет інформатики НаУКМА. 

У Могилянці кажуть, що проводять реставрацію будівлі, щоб повернути їй автентичний вигляд. Водночас уже демонтували дах й автентичні перекриття – їх збираються замінити на залізобетоні балки.

Що відбувається

У пʼятницю, 23 листопада, демонтували покрівлю даху й перекриття в одному з корпусів Братських келій. На це звернули увагу активісти. Вони заявили, що роботи на памʼятці не законні, оскільки реставрація не може включати демонтаж перекриттів, і викликали поліцію. Однак поліцейські не зупинили роботи, пояснивши це тим, що в НаУКМА є дійсний дозвіл на будівництво. 

Демонтаж даху й перекриттів. Фото: «Cпадщина»

Вивезення автентичних перекриттів. Фото: «Cпадщина»

За інформацією активістів, дозвіл був виданий на реставрацію будівлі, тоді як демонтаж даху й перекриттів. Це реконструкція, що призводить до зміни памʼятки і є порушенням памʼяткоохоронного законодавства

Окрім заміни перекриттів, проєкт НаУКМА передбачає появу додаткової сходової клітини й повну заміну даху з улаштуванням вікон для виходу на покрівлю, кажуть активісти. 

UPD. У Києво-Могилянській академії в коментарі The Village Україна заперечують цю інформацію. «Наш обʼєкт не передбачає мансарди. Цим маніпулюють активісти, хоча всі документи є в доступі й там видно, що жодної мансарди не передбачено», – кажуть в університеті. У НаУКМА також підкреслюють, що будівля за час експлуатації зазнавала змін, зокрема було змінене планування першого поверху, частково закладені вікна.

Реконструкцію памʼятки фінансує криптобіржа Whitebit, а головним архітектором виступає Юрій Лосицький, серед проєктів якого також надбудова двоповерхової мансарди на памʼятці архітектури за адресою Володимирська, 4, повідомляють в іцініативі «Спадщина».

Роботи тривають, попри заборону

25 листопада департамент територіального контролю видав припис про тимчасове припинення будівельних робіт через те, що на майданчику був відсутній паспорт обʼєкта.

Проте станом на 29 листопада роботи на Братських келіях тривають, попри припис на їх припинення. Автентичні деревʼяні перекриття вивезли з території вантажівкою, їх замінюють на залізну арматуру. Будівництво ведуть і під час повітряної тривоги, хоча це заборонено рішенням Ради оборони Києва.

UPD. У НаУКМА в коментарі The Village Україна відзначають, що припис не отримували, а також його не отримували представники підрядника. «Що висить на паркані, нам невідомо. Ми зверталися до департаменту територіального контролю, нам відповіли, що не володіють інформацією про припис, не мають претензій щодо нашої роботи й мають всі наші документи на розгляді», – коментують у У Києво-Могилянській академії.

Будівельні роботи 29 листопада. Фото: «Цегла»

Припис про припинення робіт. Фото: «Цегла»

Від автентичної будівлі залишилися лише фасадні стіни, відзначають у памʼяткоохоронному хабі «Цегла».

Що кажуть у Могилянці

Заяви активістів про знищення будівлі Братських келій у НаУКМА назвали неправдивими. В університеті кажуть, що отримали дозвіл на проведення робіт від Мінкульту й ДІАМ, а також поінформували про початок робіт департамент охорони культурної спадщини КМДА.

«Нещодавно за участі представників Міністерства культури України, НаУКМА д Департаменту охорони культурної спадщини на будівельному майданчику відбулася звірка робіт з проєктом реставрації. Було підтверджено, що ніяких відхилень від проєкту немає», – відзначають у Могилянці.

Університет наполягає, що заміна матеріалів під час будівельних робіт не впливає на історико-культурну цінність будівлі.

Проєкт «реставрації». Фото: НаУКМА

Проєкт передбачає збереження історичного вигляду Братських келій, кажуть у НаУКМА. Зокрема, демонтують прибудову для ліфта, яку збудували в радянський період. «А необхідність заміни матеріалів даху зумовлена природним руйнуванням його перекриття й покрівлі і спрямована на забезпечення безпечного використання будівлі в подальшому», – додають в університеті.

   

Братські келії були збудовані в 1823 році за проєктом Андрія Меленського для Київського Братського Богоявленського монастиря й Київської духовної академії. На місці дерев’яних келій спорудили муровану одноповерхову будівлю в стилі пізнього класицизму. У 1879-му її перебудували у двоповерхову за проєктом Володимира Ніколаєва. Протягом 1950–2010-х років келії використовувала районна лікарня. У 2012 році НаУКМА відремонтувала перше крило будівлі, пристосувавши його для навчання. У 2022-му залучили приватні кошти для відновлення реставраційних робіт в іншому крилі келій.

Перше крило Братських келій до й після реставрації. Фото: НаУКМА