Національний музей Тараса Шевченка 19 листопада дозволив спортклубу Smartass провести заняття з йоги в залі, де проходить виставка World Press Photo 2023. Організатори йоги закрили фото російсько-української війни, зокрема, знімок Євгена Малолєтки, де зображена вагітна жінка після удару армії РФ по пологовому будинку в Маріуполі.

«Спочатку музей хотів зняти роботи, але організатори їм заборонили, тому вони прости вирішили їх закрити простирадлами. По всьому світу проходять виставки World Press Photo, де таких казусів не допускають. Що вже говорити про країну, у якій іде війна», – пише фотокореспондент Євген Малолєтка.

Організатори World Press Photo кажуть, що дізналися пор захід з анонсу в Instagram і наголошують, що зверталися до музею з проханням перенести подію, але «не побачили розуміння».

Спортклуб Smartass заявив, що тренування мало проходити за іншої експозиції, але її замінили на воєнні фото. Там додають, що заняття було благодійним – на потреби музею зібрали 11 тисяч гривень.

 

 

У Національному музеї Тараса Шевченка кажуть, що погодилися на пропозицію Smartass, бо «шукають різні способи роботи з відвідувачами».

«Простір музею – це майданчик для різних заходів, зокрема, які говорять і про війну, і про цивільне життя в умовах цієї війни. Серед них – і заняття для підтримання психологічного здоровʼя, як-от йога», – коментує музей «Суспільне Культура».

обкладинка: Євген Малолєтка