У французькому місті Монпельє нові будинки тепер зводитимуть лише з витворами мистецтва на фасаді, пише The Mayor.

Це місто стане першим у країні та у світі, яке зобов’язує включати мистецтво в процес архітектурного проектування, зазначає видання. Таку вимогу вводять для того, щоб зробити сучасне мистецтво частиною повсякденного життя.

Мурал у Монпельє. Фото: вікімедіа

Згідно з новими правилами, кожен девелопер має інтегрувати в свій проєкт роботу, яку підтвердить комітет, відповідальний за художнє управління. За задумом, цей комітет має уникати преференційного ставлення до митців і не обирати одні й ті самі імена. Втім, процедура відбору ще не затверджена, додають у The Mayor.

Вартість твору мистецтва не може бути нижчою за 1% від ціни, яку сплатили за земельну ділянку, де будуватимуть житловий будинок. Мінімальна вартість становить 10 000 євро.

Формат витвору мистецтва може бути довільним – скульптура, вуличне мистецтво чи інсталяція.

До 2026 року в Монпельє планують відкрити близько сотні робіт у зонах загального користування будівель.

   

Редакція The Village Україна запускала «Тиждень муралів», щоби долучитися до дискусії про стритарт у Києві та поговорити про те, як ми сприймаємо й оцінюємо мурали. Ми дізналися, скільки загалом муралів у Києві, запитали в експертів, що відрізняє «хороший» мурал від поганого, як регулювати стриарт у місті, а також обрали 10 найгірших і 10 найкращих муралів за версією читачів The Village Україна і з’ясували, що означають результати голосування.

   

Наприкінці жовтня комісія з питань культурної спадщини ДОКСу підтримала петицію проти хаотичного створення муралів на обʼєктах культурної спащини. У петиції йшлося про заборону створення нових муралів, доки міська влада не розробить механізм їх узгодження з громадськістю й експертами. Втім, механізм затвердження муралів має ще погодити Київрада, й на це може піти два-три місяці, казала в інтерв’ю The Village Україна очільниця Департаменту культурної спадщини Марина Соловйова.