Земельну ділянку на горі Юрковиця, де планували незаконне будівництво, у власність міста повернула Київська міська прокуратура. Рішення ухвалив Шевченківський районний суд міста Києва, із ним погодилися апеляційний і касаційний суди.

Зловмисник зареєстрував на підставних осіб право власності на будинок, що нібито розташований на цій ділянці. Для цього він використав підроблене рішення одного з районних судів Києва. Департамент територіального контролю КМДА демонтував паркан, де планували незаконне будівництво.

Це земля, розташована в межах памʼятки національного значення «Городище і могильник 9–13 століття на Лисій горі (Юрковиця)». Власник отримав комунальну ділянку незаконно й усупереч волі територіальної громади, встановило слідство.

  

Гора Юрковиця розташована між Подолом і Татаркою. На цій земельній ділянці розташована пам’ятка археології – городище й могильник 9–13 століття.

Створення ландшафтного заказника на горі Юрковиця анонсували ще до повномасштабного вторгнення РФ, щоб уберегти гору від «можливих забудов й іншого небажаного втручання».