Забудовник усунув наслідки зсуву ґрунту, що стався в Солом’янському ландшафтному парку в середині жовтня, повідомили в пресслужбі «Смарт – Девелопмент».

Зсув стався через будівництво комплексу CitiZen, яке ведуть упритул до парку. Частина покриття паркових доріжок зʼїхала в котлован.

Наразі забудовник «Міськбудальянс», який веде роботи на замовлення «Смарт – Девелопмент», відремонтував пішохідну доріжку, поклавши асфальтну крихту. Це дозволить спостерігати за можливим тимчасовим просіданням свіжого ґрунту, що може статися «в певний період після виконання протизсувних робіт», кажуть у компанії девелопера.

Фото: «Смарт – Девелопмент»

Після завершення зимово-весняного періоду доріжку планують облаштувати постійним покриттям з асфальтобетону. Також невдовзі мають встановити оновлену опору освітлення.

Фото: «Смарт – Девелопмент»

Проти будівництва ЖК біля парку виступають місцеві мешканці, які об’єдналися в громадську організацію «Збережемо Солом’янський парк». За словами активістів, обвал забудовник засипав земелю і скидував будівельне сміття в парк під видом укріплення зсуву. У «Смарт – Девелопмент» натомість заявляли, що схил був укріплений відповідно до письмових рекомендацій від КП «СУППР» та УЗН Соломʼянського району.

Роботи з укріплення схилу, 6 листопада. Фото: «Збережемо Соломʼянський парк»

У компанії девелопера також повідомляють, що ведуть підготовку до поліпшення й оновлення парку, зокрема запланували висадження кленової алеї.

   

Чергове будівництво впритул біля зеленої зони громада Солом’янського району помітила в серпні 2023 року.

Тоді забудовник, ТОВ «Смарт – Девелопмент», відновив будівництво комплексу Citizen біля Солом’янського ландшафтного парку, яке призупиняв після початку повномасштабної війни. Ще у 2019 році забудовник отримав містобудівні умови й обмеження на будівництво «апартаментів», але фактично почав зводити житловий комплекс.

Щоб запобігти незаконному будівництву й захистити зелену зону, активісти вирішили об’єднатися в ГО «Збережемо Солом’янський парк» й одразу подали три судові позови, щоб скасувати містобудівні умови й обмеження, дозвіл на будівництво й детальний план території. Також активісти зареєстрували одразу дві петиції на сайті Київради. Перша з них набрала 6000 підписів за чотири дні, а друга зібрала необхідну кількість голосів 5 жовтня. Крім того, мешканці Солом’янського району пропонують альтернативну концепцію розвитку території на вулиці Генерала Шаповала, під назвою Soloma Sport Park.