У Львові почали маркувати мозаїки міжнародним охоронним знаком «Блакитний щит», повідомила в.о. керівника управління охорони історичного середовища Львівської міськради Наталія Алєксєєва.

Спочатку планують позначити 20 творів, маркування вже отримали декілька мозаїк, зокрема на вулиці Медової Печери, 71, вулиці Промисловій, 39 (будівля Трамвайного депо №2) і вулиці Керченській, 8 (будівля Палацу спорту «Галичина»), пише Львівська міськрада.

Мозаїка на будівлі Палацу спорту «Галичина». ФОТО: Львівська міська рада

Судячи з фотографій, опублікованих Алєксєєвою, охоронний знак також отримала мозаїка з ластівками на житловому будинку на вулиці Китайській, 2.

Мозаїка на вулиці Китайській, 2. Фото: Наталія Алєксєєва

«Блакитний щит» є захисною емблемою Гаазької конвенції про охорону культурних цінностей у разі збройного конфлікту. Знак має стати нагадуванням про охорону мозаїчних композицій для власників будівель, де розміщені твори, а також додатковою перешкодою вандалізму, відзначає Алєксєєва. 

Мозаїка на вулиці Медової Печери, 71. ФОТО: Наталія Алєксєєва

Мозаїка на будівлі Трамвайного депо №2). ФОТО: Наталія Алєксєєва

До кінця року або на початку 2024-го «Блакитний щит» мають отримати всі мозаїки в місті, що визнані цінними. Таких у Львові понад 80, відповідний перелік затвердили у 2019 році.

   

У січні 2023-го у Львові також запустили онлайн-мапу з найціннішими мозаїками міста. Там указані локації, назви мозаїк, а також час їхнього створення, додані фотографії. Кожен твір поставлений на облік і має ID. Загалом у Львові нараховують близько 236 мозаїчних творів, на карті позначені 88 із них, які вважають найбільш цінними з мистецького погляду.