Обеліск «місто-герой Київ» на Галицькій площі (раніше – площі Перемоги) переосмислять, повідомили в департаменті культури КМДА у відповідь на запит видання «Великий Київ».

У листопаді 2023-го з обеліска демонтували радянську зірку. Ще раніше зі стели прибрали зображення Володимира Леніна, зняли бічні зірки й анотаційну дошку російською мовою. Напис «1941» замінили на «1939» – рік, коли почалася Друга світова війна.

 

Памʼятник під час демонтажних робіт. Фото: КМДА

 

Тепер памʼятнику «нададуть нових сенсів», розповіли в КМДА. Для цього збираються залучити «широке коло експертів», зокрема фахівців із монументального мистецтва.

Спершу також розглядали ідею знести обеліск керованим вибухом, але від неї відмовилися, розповіла заступниця голови КМДА Ганна Старостенко в ефірі KyivFM.

Стела після демонтажу зірки. Фото: «Київблагоустрій»

Ні монумент, ні демонтована зірка не віднесені до обʼєктів культурної спадщини, додали в департаменті культури. Після демонтажу залишки зірки передали на збереження до Державного музею авіації України імені О.К. Антонова, повідомляли в КП «Київблагоустрій». 

  

Історичну назву Галицькій площі, яка носила імʼя площа Перемоги, запропонували в листопаді 2022 року в голосуванні в застосунку «Київ Цифровий». Площу перейменували в лютому 2023 року. У травні 2023 року Мінкульт позбавив охоронного статусу обеліск на честь міста-героя Києва, розташований на площі.

Загалом із липня 2023-го в Києві демонтували понад 60 російсько-радянських памʼятників, меморіальних табличок й інших обʼєктів, які визнали такими, що підлягають знесенню. На черзі ще шість обʼєктів, які досі мають статус памʼятки національного значення. Це, зокрема, памʼятники Пушкіну і Щорсу.