Забудовник відновив незаконне будівництво комплексу Citizen упритул до Соломʼянського ландшафтного парку, повідомляє ГО «Збережемо Соломʼянський парк».

На ділянку завезли бурову машину, а також спилюють дерева, кажуть активісти. Роботи там відновили попри те, що парк перекритий.

На території ландшафтного парку в жовтні 2023 року стався зсув ґрунту на будівельному майданчику через незаконні роботи. За словами активістів, забудовник засипав обвал земелю та скидував будівельне сміття в парк під видом укріплення зсуву.

«Роботи з усунення наслідків зсуву в парку, судячи з усього, «завершені» [...] Кияни можуть насолодитися перекритими проходами в парку, роздовбаними доріжками й колючим дротом», – кажуть активісти.

UPD. Замовник будівництва, ТОВ «Смарт – Девелопмент», у коментарі The Village Україна заявляє, що зелені насадження видаляють винятково в межах будівельного майданчика, який не є територією парку. Саме будівництво ведуть у непарковій зоні – на ділянці, де з 1965 року були розташовані гаражі та СТО, коментують у «Смарт – Девелопмент».

У компанії кажуть, що «в найближчі дні за сприятливих погодних умов» почнуть роботи з відновлення пішохідних доріжок у парку. Схил був укріплений відповідно письмових рекомендацій від КП «СУППР», та УЗН Солом'янського району, заявляють у «Смарт – Девелопмент». 

  

Востаннє будівництво впритул до зеленої зони Соломʼянського ландшафтного парку помічали в серпні 2023 року. Тоді забудовник, ТОВ «Смарт – Девелопмент», відновив будівництво комплексу Citizen, яке призупиняв після початку повномасштабної війни. Ще у 2019 році забудовник отримав містобудівні умови й обмеження на будівництво «апартаментів», але фактично почав зводити житловий комплекс.

Мешканці Солом’янки проти забудови впритул до парку – альтернативою може стати Soloma Sport Par. Запитали в активістів, що вже встиг зробити забудовник і чому на Солом’янці потрібен саме спортивний парк.

Солом’янський ландшафтний парк відкрили ще в 1980-ті роки, на честь 40-річчя визволення Києва від німецьких загарбників. Більша частина парку розташована в межах урочища Кучмин Яр, де протікає річка Мокра.

Флора й фауна території частково перебуває під охороною Бернської конвенції, а також Європейської ландшафтної конвенції, яку Україна ратифікувала у 2005 році. За даними «Київзеленбуду», на території парку розташовані унікальні, але ще не повністю досліджені історичні й археологічні пам’ятки.

обкладинка й фото: «Збережемо Соломʼянський парк»