У ніч із 5 на 6 листопада в низці країн, зокрема в Україні, спостерігали північне сяйво червоних відтінків. Про світіння повідомляли на Київщині, Чернігівщині, Одещині, Черкащині, Харківщині, Донеччині, у Кіровоградській й інших областях.

Північне сяйво над Київщиною. Фото: Бучанська міська рада

Сяйво спостерігали в сусідніх з Україною Польщі, Молдові, Угорщині й Румунії, а також у Болгарії, Франції, Британії й інших країнах.

Явище повʼязане з потужною геомагнітною бурею, що сталася через бомбардування планети викидом корональної маси, який відбувся на Сонці за кілька днів до появи світіння, пояснив астроном із Харкова Володимир Кажанов.

«Червоний [колір сяйва] – це якраз той колір, який дає атомарний кисень в іоносфері. Кожний сорт молекул, коли він збуджується, а потім, повертаючись у свій нормальний стан, випромінює свою довжину хвилі й свій колір. На якій висоті, які молекули або атоми збуджуються під впливом висипання частинок з хвоста магнітосфери, такий колір ми бачимо», – розповів «Суспільному» завідувач відділу радіофізики та геокосмосу Радіоастрономічного інституту НАН України Андрій Залізовський.

Щоб побачити сяйво, потрібно знайти місце для спостереження без світлового забруднення, подалі від ліхтарів вуличного освітлення й високих дерев чи будинків, відзначає Володимир Кажанов. Якщо не вдається побачити світіння неозброєним оком, астроном радить спробувати зробити фото смартфоном, налаштувавши зйомку з довгою експозицією, або фотоапаратом на штативі з довгою витримкою в 5–20 секунд.

Явище повторюватиметься в майбутньому, але спрогнозувати точний час його появи складно, відзначає Кажанов.

До цього явище, схоже на північне сяйво, фіксували в Україні в ніч на 24 квітня. Сяйво спостерігали в Київській, Львівській, Чернігівській, Черкаській, Рівненській, Хмельницькій, Львівській областях і на Волині.

   

Полярне, або північне, сяйво – це атмосферне оптичне явище, яке з’являється тоді, коли верхні шари атмосфери Землі починають світитися через взаємодію магнітосфери планети із зарядженими частинками сонячного вітру (потік протонів і нейтронів).

Зазвичай північне сяйво спостерігають у Норвегії, Фінляндії, Швеції, Ісландії, Гренландії, Канаді, США, Шотландії, тобто на відстані відстані 20–35° від магнітних полюсів Землі одночасно на всіх довготах, але з різною інтенсивністю. Київ розташований на широті 50°.

Обкладинка: Alex Veles