План дій «Зелене місто» з вирішення екологічних проблем у плануванні розвитку міста ухвалили в Києві, повідомили в КМДА.

Це стратегічний документ, розроблений для розвʼязання екологічних проблем і здійснення сталого розвитку міста. Він містить комплекс із 20 пакетних заходів, що стосуються кліматичних змін і довкілля. 

Згідно з документом, перед Києвом стоять чотири пріоритетні екологічні виклики: якість повітря, забезпечення зеленими зонами, адаптація і стійкість міста, а також якість водних об’єктів, пише депутатка Київради Ксенія Семенова.

План включає заходи з поліпшення велоінфраструктури, модернізації теплопостачання, водопроводу й каналізації, забезпечення паркувальними місцями, захисту зелених зон. 

Ці заходи потребують інвестування 2,5 мільярда євро до 2032 року, кажуть у КМДА. Фінансуватимуть їх із міського бюджету, а також за допомогою приватних інвестицій і міжнародних фінансових організацій, як-от: ЄБРР і ЄІБ.

Наприклад, міжнародні організації можуть фінансувати заходи з розвитку транспорту, реконструкцію систем централізованого опалення, а також управління відходами, відзначає Семенова.

Робота над документом стартувала у 2019 році, коли КМДА уклала з ЄБРР меморандум про приєднання столиці до програми «Зелені міста», і була призупинена через повномасштабне вторгення РФ. У розробленні плану взяли участь понад 120 організацій, кажуть у міській адміністрації.

«Реальну готовність упроваджувати «Зелене місто» ми побачимо тільки за результатом ухвалення бюджету», – пише депутатка Ксенія Семенова.

Із планом можна ознайомитися за цим посиланням.

   

Читайте велике інтервʼю The Village Україна з головою управління екології Олександром Возним про скошення газонів, «живі стіни» в місті й забруднення через війну.