«Укренерго» до кінця року встановить «пасивний інженерний захист» на електричних підстанціях й об’єктах генерації, повідомив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький в інтерв’ю Hromadske.

Кудрицький не розголошує деталей, але каже, що захист складається із трьох рівнів. Перший рівень – це захист обладнання від уламків ракет або дронів у вигляді біґ-беґів (це мішки з піском) або габіонів (металеві сітки з піском). Другий – інженерні конструкції від прямих ударів дронів-камікадзе. І третій – антиракетний захист.

На підстанціях будуть різні, зокрема й експериментальні схеми захисту, додає директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко. Утім, бетонні монументальні укриття, або саркофаги, поки не будують.

За словами Харченка, подібні споруди будуть протягом двох-трьох років, а один такий комплекс коштує приблизно пʼяти мільярдів гривень.

«Вам треба сховати під бетонний купол товщиною сім метрів (а саме така товщина купола, який буде гарантовано відбивати усі типи ракет) із висотою приміщення під куполом 15 метрів. І ви маєте передбачити можливість заїзду й виїзду обладнання, яке здатне підняти 200 тонн і перемістити на кілька метрів ліворуч або праворуч під час ремонту в разі потреби», – коментує Харченко.

На захист енергооб’єктів виділили майже 10 мільярдів гривень із держбюджету, але «через певні бюрократичні процедури» ці кошти поки що не використовували. Зараз використовують кредити й гранти від міжнародних партнерів (понад мільярд доларів).

   

Редакція The Village Україна запитала в гендиректора компанії-постачальника електроенергії Yasno Сергія Коваленка, як готуватися до зими (короткостроково й стратегічно), як змінили графіки відключень до опалювального сезону й навіщо Yasno запустили інтернет-магазин з Ecoflow.