Cпалах гепатиту А на Вінниччині для киян є підставою посилити особистий контроль за власною інфекційною безпекою, пишуть у КМДА.

Ризик поширення хвороби в місті передусім пов’язаний із міграцією населення між Київською й Вінницькою областями.

Станом на вечір 30 жовтня відомо про 231 випадок захворювання на гепатит А на Вінниччині, зареєстрований від початку спалаху. За минулу добу виявили 19 нових випадків. На стаціонарному лікуванні перебуває 144 людини. Обласна комісія визнала спалах надзвичайною ситуацією – в області посилюють протиепідемічні заходи.

   

Гепатит А – захворювання печінки, яке передається фекально-оральним шляхом, грубо кажучи, через «брудні руки», коли людина вживала харчові продукти чи воду від інфікованої людини. За даними Всесвітньої організації здоровʼя, майже всі люди, уражені гепатитом А, повністю одужують і в них формується пожиттєвий імунітет до хвороби, але літні люди перебувають у зоні ризику розвитку тяжкої форми цього захворювання.

Проти гепатиту А потрібно отримати дві дози вакцини, а від гепатиту В – три дози. Але є й комбінована вакцина від гепатитів А і В. Детальніше про гепатит А й захворювання печінки ми запитали в сімейної лікарки, онкохірургині й трансплантологині.

У КМДА нагадують, що інкубаційний період хвороби триває від 7 днів до 1,5 місяця. Як правило, вона починається із симптомів, подібних до ГРВІ: загальна слабкість, головний біль, підвищення температури тіла до 37,5–39°С. Такі прояви зберігаються від однієї до трьох діб. Потім зникає апетит, можуть з’явитися дискомфортні відчуття в зоні печінки. Також спостерігається пожовтіння слизових оболонок і шкіри.