Художниця Євгенія Фуллен знову почала малювати мурал у Києві. Цього разу обриси нового малюнку з’явилися на будівлі, виконаній за проєктом українського архітектора Едуарда Більського, пише активіст Дмитро Соловйов.

Департамент охорони культурної спадщини заборонив художниці малювати мурал на стіні будинку, що має охоронний статус. Євгенію Фуллен зобов’язали замалювати мурал власним коштом.

Але після заборони художниця почала малювати той самий малюнок на стіні хореографічної школи №1 на житловому масиві Виноградар, яку збудували в 1984 році.

«Ця школа – ледь не остання будівля на Виноградарі, яка зберегла свій автентичний вигляд. Вона вкрита коричневою керамічної плиткою й має велику кількість обʼємів і форм. Вертикальні вузькі вікна, заокругленні кути, стіни-ребра, що виконують функцію сонцерізів, а також вхід, що прикрашає арка, центральна частина композиції», – пише Дмитро Соловйов.

   

Мурал Євгенії Фулен на вулиці Січових Стрільців увійшов до десятки «найгірших» муралів Києва за версією читачів The Village Україна. Також у списку опинилися інші роботи художниці: робота «Народжені з попелу» на Позняках про жінок, які пережили насилля, мурали на честь загиблого військового Олександра Хміля на Подолі й будівлі кінотеатру «Екран» поблизу станції метро «Житомирська».

   

Петиція про заборону нових муралів у Києві до появи прозорого механізму їх погодження зібрала 6000 необхідних голосів, тепер її має розглянути Київрада. На думку її авторів, до затвердження ескізів нових муралів мають бути залучені громада й експерти. А поки такої процедури немає, слід призупинити створення нових робіт у місті.

   

Також у Києві триває боротьба за збереження в оригінальному вигляді будівель Київського політехнічного інституту, де з ініціативи Соломʼянської РДА збираються намалювати «патріотичний» мурал. Проти муралу виступили студенти й ескпертна спільнота. Мистецтвознавці, архітектори й артменеджери опублікували відкритий лист, у якому пояснюють, чому на фасаді бруталістського університетського корпусу не повинно бути жодних муралів. Попри це, університет хоче затвердити дизайн стінописів, його передали вченим радам факультетів.