Земельну ділянку на Рибальському острові в Києві, де мали звести ЖК Lipki Island й офісні приміщення, продали іншому інвестору, пише «Економічна правда».

Ділянку на 40 гектарів із заводом «Кузня на Рибальському» придбала інвестиційна компанія Concorde Capital Ігоря Мазепи. Той підтвердив виданню, що ініціатива щодо угоди була взаємною. Сергій Тігіпко, компанія (Ewins Limited) якого володіла ділянкою, не назвав причин продажу.

Візуалізації ЖК Lipki Island City Resort

Новий власник не назвав суму, за яку придбав територію «Кузні», але додав, що активи «суттєво обтяжені боргами Ewins». Компанія має борги перед «ДТЕК Київські електромережі», Укрспецекспортом, Державною податковою службою й компанією «Нептун-електро ЛС», пише «ЕП» із посиланням на дані YouControl.

Наразі тривають судові процеси щодо визнання «Кузні на Рибальському» банкрутом, каже Мазепа. Натомість його компанія Concorde Capital уже «опрацьовує концепції нового девелоперського проєкту» разом із західними архітектурними агенціями.

  

Компанія бізнесмена Сергія Тігіпка Ewins Limited, яка володіла ділянкою, зокрема заводом «Кузня на Рибальському», придбала її восени 2018 року за 300 мільйонів доларів.

На цій території планували звести ЖК Lipki Island City Resort на 36 будинків, офіси й ТРЦ. Забудовником мала стати компанія City One Development. Утім, будівництво так і не розпочали. Інвестиційний потенціал території заводу оцінюють щонайменше у 28 мільярдів гривень, пише Forbes.

   

Попри це те, що будівництво ЖК Lipki Island City Resort так і не почалося, навколо збудували або продовжують будувати щонайменше три ЖК: «Рибальський», Dock32 і ЖК Oasis.

У січні 2023 року Головне управління розвідки просило міську владу Києва зупинити будівництво ЖК Oasis через географічну близькість комплексу до будівлі ГУР Міноборони. Житловий комплекс будує компанія ТОВ «Інтерстрой Груп», яка належить підсанкційному російському бізнесмену Павлу Фуксу. Персональні санкції на нього Рада нацбезпеки і оборони наклала в червні 2021-го.