Штрафи за надбудовані балкони на історичних будівлях Києва збільшать, розповіла очільниця департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова Liga.Life.

Наразі за самовільне встановлення балконів, дверей, терас чи будь-яких інших прибудов департамент культспадщини спочатку видає припис із вимогою прибрати конструкцію. Якщо цього не зробити вчасно, то власник отримає штраф у 1700 гривень для фізичної особи й від 17 000 до 170 000 гривень – для юридичної.

У ДОКС кажуть, що «це дуже мало, адже ми [місто] втрачаємо памʼятку». Там наразі працюють над пропозиціями до зміни в законодавстві. Натомість за самовільну заміну вікон на пластикові поки що штрафувати не планують.

Також планують просити в КМДА про розширення штату інспекторів до 7–8 людей, які могли би оперативно реагувати на порушення в місті. Крім того, за знищення «важливих будівель» і зміну їхнього фасаду можуть навіть ввести кримінальну відповідальність. Це стане можливим, якщо Верховна Рада ратифікує Нікосійську конвенцію, каже Соловйова.

   

У квітні 2022 року Київрада заборонила встановлювати кондиціонери, робити прибудови, змінювати форму чи навіть колір балконів і вікон на памʼятках архітектури в центральному ареалі Києва. Утім, заборона не стосується будинків, які розташовані в центральному історичному ареалі Києва, але не належать до архітектурних пам’яток.