Перші дощові садки висадять у Києві вже у 2024 році, розповів директор департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександр Возний «Вечірньому Києву».

Це буде експеримент, заснований на досвіді Норвегії, Бельгії, Данії й інших європейських країн. «Спочатку зробимо десять таких садків. Подивимося, як вони себе покажуть, як упораються із затриманням дощової води», – каже Возний.

Дощові садки у Львові. Фото: ГО «Плато»

Дощові садки збирають, утримують і повертають воду до екосистеми: під час «залпових злив» частину води на себе бере садок і розвантажує каналізацію. Дощові садки мають вигляд заглиблених клумб й обладнані спеціальною дренажною системою.

У Києві також планують створити зелені трамвайні колії, озеленити зупинки громадського транспорту й облаштувати парклети спільно з департаментом транспортної інфраструктури КМДА.

Зелені колії в Нанті (Франція). Фото: Ingolf

Рослинність на коліях зменшує нагрівання рейок, сприяє очищенню повітря від твердих частинок пилу й зниженню шуму. Крім того, зелені колії здатні накопичувати до 70% дощової води, а це запобігає підтопленню.

   

Не тільки «зелені фасади»: ось іще 11 екорішень для Києва, які допоможуть адаптувати місто до кліматичної кризи. The Village Україна також розібралися, що Київ може зробити тут і зараз, щоби вулиці міста не підтоплювало під час «залпових злив».

обкладинка: ГО «Плато»