Серед арештованих активів, що належали підсанкційним російським олігархам Михайлу Фрідману, Петру Авену й Андрію Косогову, окрім компанії «Київстар», є ще один мобільний оператор Lifecell, повідомляє «Економічна правда» з посиланням на ухвалу суду, що є в розпорядженні видання.

Корпоративні права у вигляді 100% статутного капіталу ТОВ «Лайфселл» вартістю майже 13 мільйярдів гривень належать іноземній юридичній особі Lifecell Ventures Cooperatief. Згідно з матеріалами справи, Фрідман, Авен і Косогов через компанію LetterOne володіють акціями турецької компанії Turkcell Iletisim Hizmetleri A.S., яка є власником українського оператора Lifecell, пише видання.

У компанії Lifecell у відповідь заявили, що накладення арешту на корпоративні права не вплине на операційну діяльність компанії. «Оператор продовжує працювати в звичайному режимі», – ідеться в повідомленні Lifecell.

Оператор заявляє, що російські олігархи «не мають жодного впливу на [компанії] Turkcell і Lifecell», яка цілком належить першій. 

«54% акцій Turkcell перебувають у вільному обігу на Стамбульській і Нью-Йоркській фондовій біржах. Фонд добробуту Турецької Республіки (TWF) володіє 26,2% акцій Turkcell, що дає йому право призначати більшість членів ради директорів і номінувати голову правління. Решта 19,8% акцій Turkcell належать IMTIS Holdings S.à.r.l., компанії, яка, зі свого боку, повністю належить International Mobile Telecom Investment Stichting Administratiekantoor (нідерландський фонд), не маючи у ньому місць у раді директорів і жодних привілеїв, контролю або впливу на Turkcell або Lifecell», – ідеться в заяві оператора.

За інформацією «Економічної правди», арешт також наклали на 100% ТОВ «Пейселл», яка належить мобільному оператору Lifecell і через яку поповнюють абонентські рахунки. Крім того, були арештовані оператора вишок і систем внутрішнього покриття ТОВ «Укртауер», яке є дочірньою компанією Turkcell.

  

6 жовтня арештували всі українські активи російських підсанкційних олігархів Михайла Фрідмана, Петра Авена й Андрія Косогова.

Загальна вартість арештованих корпоративних прав становить понад 17 мільярдів гривень. Ідеться про 20 компаній і фінансово-кредитних установ, якими Фрідман, Авен і Косогов володіють як кінцеві бенефіціари або через підконтрольні офшорні компанії. Серед заблокованих активів, зокрема, 100% ПРАТ «Київстар», яке підсанкційні олігархи контролююють через нідерландську фірму.

Арешт майна не дозволить російським власникам «переписати» його на підставних осіб, щоб уникнути подальшої націоналізації активів, відзначали в СБУ.