Україна розробить власну стратегію регулювання штучного інтелекту, пише міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Експерти обговорили шляхи, якими може йти Україна у сфері правового регулювання штучного інтелекту.

Мінцифри розробляє віртуального помічника в «Дії», завдання якого швидко знаходити відповіді на запитання користувачів. Крім того, ШІ допоможе Держстату обробляти й аналізувати дані, додав очільник Мінцифри.

Окремо Федоров відзначив користь ШІ у військових технологіях. За його словами, штучний інтелект допомагає фіксувати переміщення техніки та особового складу ворога, збивати ракети, ефективніше наводити на цілі БПЛА.

Планують ухвалити закон, аналогічний до європейського AI Аct. Це дасть змогу створити ідентичні правові режими з ЄС у сфері ШІ, спростити співпрацю з європейськими партнерами та залучити інвестиції.

Закон буде регулювати ШІ відповідно до рівня ризику, що вищий він для прав чи здоров'я людей, то більше зобов'язань. Список високого ризику містить штучний інтелект в освіті, критичній інфраструктурі, громадському порядку та управлінні міграцією.

   

У березні Мінцифри спільно з Microsoft тестувало впровадження ChatGPT у застосунок «Дія». Зокрема, обговорюється впровадження чат-бота у роботу контакт-центру Мінцифри. «Ми хочемо навчити штучний інтелект давати українцям будь-яку відповідь щодо отримання послуг», – пояснює Федоров.