Фонд держмайна ініціював продаж державної частки ТРЦ Ocean Plaza через «велику приватизацію», повідомили у ФДМУ.

Частку ТРЦ розміром 66,65%, яка раніше належала підсанкційним російським бізнесменам Аркадію та Ігорю Ротенбергам, продадуть на відкритому аукціоні Prozorro.

Стартова ціна активу складатиме 1,32 мільярда гривень. Водночас ФДМУ очікує, що зможе продати актив дорожче його балансової вартості.

Підготовка до аукціону вже триває, відзначають у ФДМУ. Протягом жовтня та листопада мають провести п’ять аудитів: юридичний, фінансовий, технічний, репутаційний і форензік-діагностику, які «дадуть стратегічним інвесторам розуміння ринкової вартості активу та перспектив його розвитку», кажуть у Фонді держмайна.

   

У червні 2023 року ухвалили розпорядження про передачу Фонду держмайна частки статутного капіталу ТОВ «Інвестиційний союз «Либідь», якому належить 66,65% ТРЦ Ocean Plaza. Раніше ці корпоративні права належали російським підсанкційним бізнесменам Аркадію та Ігорю Ротенбергам, однак у березні 2023 року Вищий антикорупційний суд (ВАКС) своїм рішенням стягнув їх на користь держави.

Український бізнесмен Василь Хмельницький, якому належали інші 33% акцій ТРЦ, продав свою частку партнеру Андрію Іванову.

   

Верховна Рада України в березні 2022 року ухвалила рішення про конфіскацію активів, що належать Російській Федерації і її резидентам. За словами премʼєр-міністра Дениса Шмигаля, конфісковані активи будуть головним джерелом коштів для відбудови України.

Загалом до ФДМУ вже передали 136 об’єктів санкційного майна російських олігархів та українських колаборантів.