У Барселоні завершили передостанній етап будівництва храму Саґрада Фамілія – на вежі євангеліста Матвія встановили останній скульптурний елемент.

Далі мають встановити фігуру орла на вежі євангеліста Іоана, що довершить ансамбль, кажуть у храмі. Ще на двох вежах – Марка й Луки – в 2022 році облаштували крилаті фігури бика й лева.

Чотири вежі розташовані навколо 135-метрової вежі Ісуса, яку хочуть звести до кінця 2026 року. За задумом, храм матиме 18 веж, які символізують 12 апостолів, чотирьох євангелістів, а також Христа й Богоматір.

Інавгураційна меса пройде 12 листопада, тоді ж підсвітять всі чотири вежі. Ілюмінацію збережуть до Різдва. Протягом листопада проводитимуть культурні заходи на честь завершення робіт на вежах євангелістів Матвія та Іоана.

 

 

Фото: техніка «ламаної» мозаїки Антоніо Гауді

Завершальні етапи будівництва проводитимуть за гіпсовими моделями й копіями оригінальних малюнків архітектора Антоніо Гауді, який розробляв проєкт храму. Зокрема, застосовуватимуть техніку «ламаної» мозаїки для інтерʼєру й екстерʼєру базиліки.

   

Храм Саґрада Фамілія – це католицька церква в Барселоні. Її почали будувати ще в 1882 році на гроші з пожертв. Іспанський архітектор Антоніо Гауді зводив його протягом 40 років, але після його смерті в 1926 році була готова лише чверть храму.

У червні 2019 року в Барселоні видали дозвіл на будівництво храму Саґрада Фамілія, ліцензія дозволяє вести роботи до 2026 року. Тоді планують звести найвищу вежу – вежу Ісуса, яка сягатиме 172,5 метра й матиме 17-метровий хрест.