Озеро Синє на Виноградарі повністю висохло, пише активіст Михайло Сторожук.

Цьогоріч комунальники планували розчистити озере Синє на Виноградарі. На вимогу місцевих мешканців управління екології включило роботи по розчищування і благоустрою озера до переліку природоохоронних заходів на 2023 рік. Проте це зробити не встигли.

 

 

Це безстічне озеро, що живиться ґрунтовими водами й атмосферними опадами. Більшу його частину засипали в 1970–1980 роках, коли забудовували масив багатоповерхівками. З того часу площа водойми почала зменшуватися.

   

Обміліле Озеро Синє на Виноградарі планували відновлювати орієнтовно в середині вересня, коли визначать виконавця робіт за тендером.

Рятувати озеро збиралися ще у 2022 році, але через повномасштабну війну роботи не виконали. На ревіталізацію Синього виділили 35 мільйонів гривень, але розподіл коштів мали узгодили з військовою адміністрацію. Там розглядали його більше, ніж півтора місяці, але Возний запевняє, що розподіл коштів підпишуть. 

Озеро Синє розташоване на західній околиці житлового масиву Виноградар, що в Подільському районі Києва. За легендою, озеро утворилася ще в льодовиковий період, пише КМДА. Доказом цієї версії називають наявність на дні синього мулу, який і надає воді характерний синюватий відтінок.

Обміління озера зумовлене будівництвом житлового масиву й автодоріг на берегах і поблизу водойми. Площа озера за останні 40 років суттєво зменшилася. З’єднувальна протока пересохла, на місці озера утворилися дві водойми, рівень води у яких постійно падає. Озеро планують обʼєднати в кільце, щоби зрівняти рівень води й запобігти застою.