У стихійному котячому притулку на вулиці Академіка Заболотного, 76-А в Києві, відомому як «Котобаза на Теремках», в ніч на 24 вересня сталася пожежа.

Доглядальниця котів Наталія Петрущенкова заявила, що це був підпал. Водночас про небезпеку займання в притулку кілька років тому попереджали в «Київтеплоенерго». Притулок розташований в охоронній зоні високовольтної електричної установки та санітарній зоні бойлерної «Київтеплоенерго».

Фото: Наталія Петрущенкова

За попередньою інформацією, кілька десятків тварин загинули через пожежу. Із сімох котів, які вижили й були доставлені на лікування в клініку «Зоолюкс», вижив лише один, повідомила Петрущенкова. Частину тварин забрали місцеві жителі.

Фото: Наталія Петрущенкова

На місці пожежі працювала ДСНС та поліція, а також команда Kyiv Animal Rescue Group. Водночас останні звинувачують власницю притулку в тому, що вона не стерилізує й натомість розводить котів, а також заважала рятувати тварин.

За словами Петрущенкової, на місці пожежі KARG займалися відловом котів, які роками живуть поряд із притулком, отримали щеплення і були стерилізовані.

UPD. Поліція Києва відкрила кримінальне провадження за фактом пожежі у притулку. Там кажуть, що в притулку перебувало близько 60 котів, сім із яких загинули внаслідок пожежі, а інші з опіками були доставлені у ветеринарну клініку. Наразі тривають слідчі дії.

Фото: Поліція Києва

У притулку налогосили, що не відкривали жодних грошових зборів.

   

Притулок «Котобаза на Теремках» мали розібрати ще в грудні 2020 року через його небезпечне розташування на території енергооб’єкта.  Аби вбезпечити тварин від ураження струмом, а мешканців – від перебоїв світла, «Київтеплоенерго», ветеринари та зоозахисники закликали забрати тварин із притулку.