На Сумщині українець відсудив у Rozetka 37 000 гривень гривень компенсації за неякісний товар. Позов частково задовольнив Зарічний районний суд.

У січні 2021 року чоловік придбав в інтернет-магазині ритейлера й забрав у точці видачі відеокарту вартістю майже 62,5 гривні. За пів року, у червні, користувач виявив недоліки в роботі товару і здав відеокарту Rozetka, щоб ритейлер безоплатно усунув ці недоліки протягом гарантійного строку.

Поки тривав ремонт, чоловік попросив надати йому іншу відеокарту або виплатити штраф у разі відмови чи затримки згідно з вимогами закону. Штраф за прострочення строку гарантійного ремонту становив 1% від вартості товару за кожен протермінований день. Але позивач не отримав ні товару, ні компенсації, ні відповіді на заяву. Утім, на початку липня Rozetka повернули покупцю вартість товару через те, що не могли усунути недоліки.

За кілька днів чоловік вирішив повторно звернутися до магазину, бо йому так і не надали підмінний товар на термін ремонту відеокарти й не виплатили штраф. Але Rozetka не надали відповіді до кінця грудня. Штраф за прострочення видачі аналогічного товару становив майже 17,5 тисячі гривень, а за затримку усунення недоліків – майже 8 750 гривень.

Перед цим, у грудні 2021 року, покупець придбав у магазині ще одну відеокарту вартістю майже 32 тисячі гривень. У серпні він повернув її на ремонт і пред’явив магазину такі самі вимоги. У вересні Rozetka лише повернули вартість товару. Сума штрафу за прострочення видачі аналогічного товару становила 10 239,7 гривні, а за затримку усунення недоліків – 5759,82 гривні.

За такою самою схемою покупець повернув смартфон вартістю майже 6500 гривень, який придбав у липні 2022 року, і знову вимагав сплатити штраф. Крім того, чоловік вимагав виплатити йому компенсацію за моральну шкоду в розмірі 5000 гривень (суд задовольнив виплату 500 гривень).

Також Rozetka й ТОВ «Європлюс» мають компенсувати витрати на професійну правничу допомогу й судовий збір. Рішення суду можна оскаржити в Сумському апеляційному суді протягом 30 днів (його винесли 1 вересня).