Нардеп, ексміністр енергетики і проросійський політик Юрій Бойко через інвестиційний фонд «Хантер» інвестував сотні мільйонів гривень у київські ЖК «Французький квартал», La La Land і Welcome Home, ідеться в розслідуванні Bihus.info.

Фондом через кіпрську фірму Kotryna Holding LTD володіє українець із кіпрською пропискою Павло Якубенко, якого давно пов’язували з Бойком. Син Якубенка Володимир працював у НАК «Нафтогаз України» під керівництвом Бойка, а обидва Якубенки входили до наглядової ради ПрАТ «Трускавецькурорт», яке системно вигравало державні тендери на оздоровлення, коли Бойко був міністром.

На цей фонд записані 47 квартир у ЖК La La Land, 10 квартир і половина адмінбудівлі у «Французькому кварталі – 2» і 4 квартири у Welcome Home на Ревуцького. Згідно з аудиторським звітом, за 2020 рік фонд вніс майже 673 мільйони гривень авансів за інвестиційними договорами, попередніми договорами купівлі-продажу квартир.

Крім того, фонд «Хантер» став співвласником компаній, які пов’язані з будівництвом у Києві, зокрема володіє 11% у фірмі «ДБК «Фундамент» однойменної будівельної групи (має проєкти La La Land і Welcome Home).

Також інвестфонд є співвласником фірми «Капітал-схід», одного із замовників будівництва ЖК «Французький квартал». Партнер фонду – інший фонд, «Ковернот», який контролює дружина президента «Київміськбуду» Оксана Кушнір.

   

Україна повернула контроль над так званими «вишками Бойка», які були окуповані з 2015 року, повідомляли в ГУР 11 вересня. Закупівля плавучих вишок для видобутку газу у 2011 році спричинила суспільний резонанс через привласнення державних коштів в особливо великих розмірах і можливе порушення законів України.

Це бурові газо- й нафтовидобувні платформи біля берегів Криму в Чорному морі, які Росія окупувала у 2015 році, а з початком повномасштабного вторгнення використовувала у воєнних цілях (зокрема, як вертолітні майданчики й для розміщення засобів РЛС).