Фонд держмайна запустив реєстр санкційних активів, де можна переглянути інформацію про арештоване майно колаборантів і російських олігархів, яке в подальшому може принести прибуток Україні.

Зараз на порталі доступні дані про 136 санкційних об’єктів в управлінні фонду: нерухомість, транспортні засоби, земельні ділянки, корпоративні права. Серед них, наприклад, майно президента-втікача Віктора Януковича, російського олігарха Аркадія Ротенберга або колаборанта Володимира Сальдо.

У Фонді держмайна кажуть: щоби російські активи почали працювати на українську економіку, треба провести підготовчу роботу. За допомогою реєстру українці зможуть стежити, на якому саме етапі підготовки перебуває об’єкт (прийняття в управління фонду, реєстрація прав власності, підготовка до приватизації й оренди чи проведення аукціону). Приватизувати чи орендувати арештоване майно можна буде на «Prozorro.Продажі».

Реєстр санкційних активів доступний за посиланням.

   

Верховна Рада України в березні 2022 року ухвалила рішення про конфіскацію активів, що належать Російській Федерації і її резидентам. За словами премʼєр-міністра Дениса Шмигаля, конфісковані активи будуть головним джерелом коштів для відбудови України.

У Києві вже арештували частину одного з торгових центрів, контрольний пакет акцій у якому належить росіянам (це ТРЦ «Мармелад» на Караваєвих Дачах), а також ТРЦ «Метроград» і готелі мережі Premier. Також на користь держави дозволили конфіскувати в російських олігархів ТРЦ Ocean Plaza.