Люди віком понад 80 років становлять понад 10% населення Японії, пише Bloomberg із посиланням на урядові звіти.

Фактори, як-от низька народжуваність і значна середня тривалість життя в Японії, призвели до того, що країна стала рекордсменкою за кількістю громадян старше 65 років. У 2023-му частка людей, які вже досягли 65-річного віку, становить понад 29% населення Японії.

У багатьох галузях японської економіки не вистачає робочої сили, а через значні витрати на соціальне страхування збільшується зовнішній борг країни, відзначає видання.

За словами премʼєр-міністра Японії Фуміо Кісіда, країна «ризикує втратити здатність функціонувати, якщо не вживатиме радикальних заходів».

Водночас японський уряд не наважується прийняти велику кількість трудових мігрантів, щоб компенсувати нестачу робочої сили, пише Bloomberg.

Заходи, спрямовані на підвищення народжуваності, також не принесли успіху. Кількість новонароджених у 2022 році скоротилася до менш як 800 тисяч вперше з початку ведення обліку в 19 столітті.

Також згідно з урядовим звітом упродовж року населення Японії скоротилося приблизно на пів мільйона – до 124,4 мільйона людей. За прогнозами, до 2045 року воно становитиме 109 мільйонів людей.

Проблеми зі старінням і скороченням населення спостерігають і в інших країнах Азії, зокрема в Південній Кореї й Китаї, де у 2022-му кількість населення скоротилася вперше за 60 років.  

  

У 2023-му Індія стала найбільш густонаселеною країною й обігнала Китай на три мільйони людей. Демографічні дані Фонду народонаселення ООН оцінюють населення Індії в 1,4286 мільярда людей проти 1,4257 мільярда у Китаї. Згідно з цими даними, США займають третє місце з чисельністю населення – 340 мільйонів.