Вартість оренди квартир у Києві і Львові продовжує стрімко зростати, ідеться у вересневій статистиці від Bird.

Медіана цін на однокімнатну квартиру в Києві зросла на 18% і становить 13 тисяч гривень, на двокімнатну – на 19% (19 100 гривень), а на трикімнатну – на 11% (30 600 тисяч гривень).

У Bird пояснюють підвищення цін «феноменом вимивання дешевих квартир», коли під час високого сезону попит на нерухомість зростає, а тому більше дешеві варіанти швидко розбирають. Серед інших причин – початок навчального сезону й спроба орендодавців повернути ціни, які були до повномасштабного вторгнення РФ.

Медіана цін на оренду однокімнатної квартири у Львові зросла на 2% (15 300 тисячі гривень), а двокімнатної (17 800 гривень) та трикімнатної (21 000 гривень) – на 11%. У Bird додають, що протягом 2022 року вартість оренди у Львові перевищувала вартість оренди в Києві.

«Найімовірніше, ціни трохи впадуть, як це було минулого року. З часом, якщо з’являться нові, але більш доступні варіанти житла, це може призвести до зниження середньої ціни на ринку», – пояснюють у Bird.

У Bird кажуть, що на вартість оренди житла в подальшому також можуть впливати осінні обстріли енергоінрфаструктури, відключення світла чи, навпаки, успіхи ЗСУ на фронті.

  

У cерпні вартість оренди квартир у Києві зросла на 10% за місяць, а у Львові залишилася незмінною, свідчить аналітика Bird. У середньому оренда однокімнатної квартири коштуватиме в Києві 11 000 гривень, двокімнатної – 16 000 гривень, а трикімнатної – 27 500 гривень. Вартість оренди двокімнатних квартир в обох містах зрівнялася.