Уряд спрогнозував курс 41,4 гривні за долар у 2024 році, повідомили під час заходу, який організувала Європейська бізнес-асоціація «EBA Global Outlook: Нова економіка України», передає «Інтерфакс-Україна».

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що його як міністра непокоїть зміцнення гривні, оскільки для цього немає «фундаментальних чинників».

Таким є прогноз Мінекономіки й інших уповноважених структур, на які орієнтується Міністерство фінансів. Ідеться про середньорічний курс гривні до долара.

Це негативно вплине на експорт і загалом на економіку України. Очільник Мінфіну додав, що «експорт не зростає взагалі». Водночас ситуація з імпортом зворотна. Це приблизно відповідає очікуванням бізнесу.

   

За перший рік повномасштабної війни економіка України впала на третину: за даними Держстату, Україна втратила 29,1% реального ВВП, на 2023 рік уряд прогнозує невелике зростання на рівні 3,2%. Редакція The Village Україна розпитала ексміністра економіки України, засновника Києво-Могилянської бізнес-школи й колишнього президента «Київської школи економіки» Павла Шеремету про економіку воєнного часу.