Забудовник відновив демонтаж 130-річної памʼятки архітектури на вулиці Рейтарській, попри відкрите кримінальне провадження, повідомляє памʼяткоохоронний хаб «Цегла».

Фото: Дмитро Перов

«Роботи відновили, попри призупинену картку на порушення благоустрою й відкрите кримінальне провадження», – пише активіст Дмитро Перов. На місце незаконного демонтажу вже прибула Національна поліція.

UPD. Незаконні роботи призупинили після приїзду поліції. Утім, забудовник встиг знищити перекриття правого крила будівлі, пошкодив стіни другого поверху й розібрав тилову стіну на рівні третього поверху, повідомляє активіст Дмитро Перов.

Забудовник «Нест» уже не вперше відновлює будівельні роботи на території памʼятки архітктури на вулиці Рейтарській після відкриття кримінальної справи в травні 2023 року.

Роботи також намагалися відновити в липні, тоді на майданчику біля будівлі розмістили бурову машину, а з тильного боку будинку почали знімати оригінальний дощатий дах.

   

Будівля з флігелем на Рейтарській, 37, має 130-річну історію. Це був будинок Київської повітової земської управи, де жив громадський діяч і письменник Микола Шаповал. У радянські часи там був розташований гідромеліоративний інститут.

Сучасний вигляд будівлі. Фото: Wikimedia

У травні 2023-го компанія «Нест» почала зносити історичний флігель, розташований у дворі за адресою вулиця Рейтарська, 37-А. У департаменті культурної спадщини КМДА запевнили, що проєкт знесення не погоджували. Після розголосу ЗМІ і втручання поліції, яка відкрила проти забудовника кримінальне провадження, демонтаж історичної будівлі вдалося на певний час зупинити.

«Нест» збирається звести замість будівлі бізнес-центр. Для цього хочуть знести фасадну будівлю пам’ятки й дворовий флігель, залишивши тільки одну стіну, кажуть активісти. Девелопер натомість запевняє, що будівлі хочуть «повернути їй первозданний вигляд» і водночас «зміцнити її сучасними конструктивними рішеннями».

Зображення: «Нест» | NV

Дозволи на будівництво дали Мінкульт і департамент охорони культурної спадщини КМДА, заявляє забудовник. Роботи планують завершити в другій половині 2025 року.