Із жовтня вартість тест-смужок для пацієнтів із діабетом відшкодовуватиме держава, повідомляють у МОЗ.

Ідеться про тест-смужки для тих, хто має діабет першого типу. Кількість смужок на місяць для одного пацієнта визначатиме лікар.

У МОЗ оновили перелік лікарських засобів, які підлягають реімбурсації (відшкодуванню). До переліку також додали знеболювальні засоби для паліативних пацієнтів, вони будуть доступні з вересня. До програми ввійшли шість препаратів морфіну – чотири безоплатні й два з доплатою.

Пацієнти зможуть отримати ліки за електронним рецептом у тих аптеках, які співпрацюють із Національною службою здоров’я. Для цього пацієнти з онкологією мають звернутися до сімейного лікаря. Пацієнтам із психічними розладами рецепт виписує лікар-психіатр.

Знеболювальні препарати потрібні людям із важкими, часто невиліковними захворюваннями. Це онкологія на пізніх стадіях, ВІЛ чи СНІД, туберкульоз на пізній стадії, серцево-судинні, неврологічні й інші захворювання, що прогресують.

   

Гроші за тест-смужки компенсуватимуть за Програмою медичних гарантій. Це перелік медичних послуг, які пацієнт в Україні може отримати безкоштовно. Держава фінансує такі послуги через Національну службу здоров’я України, яка укладає договори зі спеціалізованими лікарнями.