Активісти закликають Зеленського ветувати містобудівний законопроєкт і влаштовують всеукраїнський марафон, пишуть у Національній спілці архітекторів України (НСАУ).

НСАУ, громадська організація «Чесно» за участі архітекторів, громадськості й представників місцевого самоврядування організовують Всеукраїнський марафон «Україна проти 5655».

Він відбудеться 7 вересня, з 11:00 до 13:30. Щоб взяти участь у заході, необхідно зареєструватися за посиланням.

Теми, які обговорюватимуть на марафоні, можна переглянути тут

   

Верховна Рада 13 грудня ухвалила законопроєкт про містобудівну реформу. До кінця дня петиція до президента з вимогою накласти вето на закон набрала необхідні 25 тисяч голосів. Ще за кілька днів кількість підписів зросла до 42 тисяч, збір голосів зупинили.

Головні проблемні питання законопроєкту – поява приватних контролерів для забудовників; «амністія» для будівель, що були зведені без дозвільних документів; й обмеження щодо авторського нагляду архітекторів. Мінкульт наголошує, що через ухвалення законопроєкту під загрозою опиняться історичні центри міст.

Разом із юристкою й архітекторами The Village Україна розібралися, що не так із законопроєктом і як діяти, якщо його все ж таки ухвалять.