У Польщі закрили найбільший центр для біженців з України, що працював у селищі Надажин під Варшавою, пише польська газета Wyborcza.

Центр гуманітарної допомоги працював на території виставкових залів Ptak Expo. Він був створений одразу після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. У найбільш завантажені періоди хаб приймав 10 тисяч людей одночасно, відзначає видання.

Фото: Centrum Pomocy Humanitarnej PTAK

Центр закрили через те, що туди вже не прибувають нові люди, розповіли журналістам у Мазовецькому воєводстві. Останнім часом у хабі проживали близько 300 людей, тож утримувати його не було сенсу, кажуть чиновники.

Частину переселенців, які проживали у центрі, розмістять у менших хабах, інші вирішили самостійно шукати нове житло, відзначають у воєводстві.

Водночас неурядові організації висловлюють занепокоєння щодо становища людей, яким довелося залишити центр у Надажині, пише Wyborcza. Багатьом довелося через це повертатися в Україну, доля низки людей невідома, розповіли журналістам в одній із організацій.

У міській адміністрації Варшави не знали про рішення воєводства закрити центр. За даними мерії, у самій Варшаві наразі діють сім центрів, де перебуває 1031 біженець з України, серед яких 375 дітей. 

   

Загальна площа залів на території Ptak Warsaw Expo складає 150 тисяч квадратних метрів. У центрі гуманітарної допомоги, який запустили на території експопарку, облаштували спальні місця, санвузли та їдальні.