На Андріївському узвозі вдруге почали розбирати історичну будівлю, що має статус памʼятки архітектури, повідомляє активіст і засновник памʼяткоохоронного хабу «Цегла» Дмитро Перов.

UPD. Незаконні будівельні роботи зупинили, повідомив Перов увечері того ж дня. Припис про припинення робіт видав департамент охорони культурної спадщини КМДА.

Фото: Дмитро Перов

Першу спробу демонтажу вдалося зупинити у вересні 2022-го. Однак будівля була значно пошкоджена: там демонтували частину головного фасаду першого й другого поверхів і почали розбирати внутрішні конструкції.

Тепер у будівлі розібрали дах і заливають нове перекриття з бетону, щоб зробити надбудову, пишуть активісти.

Фото: Дмитро Перов

«Демонтаж відбувається за «циганським шатром», паспорт обʼєкта будівництва на території памʼятки відсутній», – пише Перов.

У КМДА раніше заявляли, що жодних дозволів на проведення будівельних робіт вони не надавали, а демонтаж із ними не погоджували. 

 

Фото: Дмитро Перов

 

За інформацією дослідника Антона Короба, будинок №24 на Андрійському узвозі був зведений в 70-х роках 19 століття на замовлення чиновника Всеволода Тарнавського. Будівля на високому підвальному поверсі мала декор із жовтої київської цегли. 

   

Будинок розташований на території «Державного історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ». Ця земля – це археологічно охоронна зона. Будівля має статус пам’ятки архітектури місцевого значення, це мало б захистити її від руйнування.

У березні 2015 року був укладений договір купівлі-продажу споруди. Згідно з документом, компанія, яка придбала будівлю, мала провести реставраційні роботи у 2015–2016 роках, однак не зробила цього. Пізніше будинок знову продали.

Уперше будівлю на Андріївському почали розбирати 12 вересня 2022 року.