Донорську кров і її компоненти дозволили ввозити з-за кордону під час воєнного стану й у разі надзвичайних ситуацій, відповідну постанову ухвалив уряд.

Після початку повномасштабної війни потреба в донорській крові і її компонентах зросла на 40%. Зараз Україна повністю забезпечена кров’ю за рахунок регулярних донацій українців, але медична система має бути готова до будь-яких ситуацій, кажуть у Кабміні.

Донорську кров і її компоненти постачатимуть як гуманітарну допомогу. Відповідальним буде Український центр транспланткоординації, що виконує функції Національного трансфузіологічного центру.

Донацію крові або еритроцитів можна здійснювати що три місяці, а донацію тромбоцитів або плазми – що 14 днів.

   

У березні на базі Київського міського центру крові створили Банк довгострокового зберігання еритроцитів. Це перший подібний банк в Україні. У банку компоненти крові зможуть зберігатися до 30 років. Досі максимальний термін зберігання еритроцитів в Україні становив 42 доби.

   

Разом із проєктом «ДонорUA» й ГО «Агенти крові» ми розповідали, чому важливе регулярне донорство, чим відрізняється здавання крові від здавання її компонентів і як стати донором резерву. Також ми ділилися історіями п’яти людей, які стали донорами під час повномасштабної війни.