Новий літній максимум споживання електроенергії зафіксували в Україні 28 серпня, повідомляє «Укренерго».

Вечірній максимум споживання перевищив попередній показник 21 серпня на 1,2%. В «Укренерго» називають показник «дуже високим», особливо з огляду на обмежені можливості електростанцій з виробництва електроенергії, де тривають ремонти.

У вечірні години для покриття попиту енергосистемі довелося брати аварійну допомогу на 1200 МВт·год з Польщі й Румунії. Це останній і найдорожчий захід екстреного реагування для балансування енергосистеми, який не вимагає відключення споживачів, відзначають в «Укренерго».

Наразі тривають масштабні ремонти на багатьох теплових електростанціях, у планових ремонтах – частина атомних енергоблоків. Через це станції не можуть цілком забезпечити споживання, що зростає, особливо у вечірні години, пояснюють енергетики.

Українців укотре закликають ощадливо споживати електроенергію: з 16:00 до 23:00 вимикати потужні електроприлади або користуватися ними по черзі; переносити користування електроприладами на ранкові або нічні години; а також вимикати світло, коли залишають приміщення.

   

Електроспоживання може суттєво зростати влітку через активне використання кондиціонерів. Водночас енергосистема все ще відновлюється після масованих атак, тривають масштабні ремонти.

Енергетики попереджають, що зима 2023–2024 років буде не менш складною, ніж попередня, і закликають готуватися заздалегідь. За відсутності обстрілів масові відключення світла імовірні. Споживання електроенергії зростає вже зараз, а взимку воно буде ще більшим, вважає директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.