За програмою державної іпотеки «єОселя» українці отримали 200 мільйонів гривень кредитів за тиждень, повідомляє Мінекономіки.

Іпотеку оформили 135 українців. Майже 70% із них – військовослужбовці й працівники силових органів, відзначають у відомстві. Для цих категорій громадян передбачена пільгова ставка кредитування 3%, так само як для медиків, педагогів і науковців. 

Кредити за ставкою 7% доступні для всіх українців, які не мають житла. Серед цієї категорії програмою змогли скористатися девʼять людей за тиждень.

Найбільше кредитів (91) взяли на придбання житла на вторинному ринку й на готове житло в забудовника (41). Також троє українців оформили іпотеку на житло на етапі будівництва.

Найбільше іпотечних кредитів взяли мешканці Київської області (41) і Києва (20), а також Вінницької, Рівненської (по вісім) і Волинської (сім) областей.

Загалом від запуску програми пільгові іпотечні кредити загальною сумою 3,7 мільярда гривень оформили 2679 родин.

   

Восени 2022 року в Україні стартувала державна пільгова іпотека «єОселя». Спочатку скористатися пільговою ставкою могли лише військові, правоохоронці, науковці, медичні працівники та працівники освіти, для них ставка за іпотекою становить 3%.

Від серпня 2023 року програму розширили й тепер на іпотеку можуть претендувати всі українці віком від 18 до 70 років, які не мають власного житла. Для масової іпотеки ставка становить 7% річних. Максимальний термін іпотеки складає до 20 років, а мінімальний початковий внесок – 20% від вартості житла.

Редакція The Village Україна розповідала, як працює державна програма й наскільки вона вигідна; як подати заявку на іпотеку і які складнощі з цим виникають зараз; а також який середній розмір щомісячних виплат і скільки загалом на ринку доступно квартир, які підпадають під програму «єОселя».