Дім Рональда МакДональда для проживання родин із важкохворими дітьми почне роботу в Києві в третьому кварталі 2025 року, повідомили в благодійній організації «Фундація Дім Рональда МакДональда в Україні». 

Завершити будівництво планували до кінця 2023 року, однак через повномасштабну війну плани змінили. Будівельні роботи почнуть у 2024 році на території дитячої лікарні «Охматдит».

Будинок дасть можливість родинам жити поруч із дітьми, коли ті проходять лікування. Він матиме площу близько 3500 м², п’ять поверхів і 50 кімнат, де щороку зможуть розміщувати 2600 дітей із родинами.

Сім’ї проживатимуть у спальнях з окремими ванними кімнатами, зможуть користуватися кухнями, гральними кімнатами, бібліотекою й іншими зручностями «стільки, скільки потрібно», розповідають в організації.

У будівлі облаштують укриття. Також дім зроблять інклюзивним і з екологічних матеріалів, кажуть у фундації.

Організація розвиває сімейно орієнтований підхід у медичному догляді дітей, який передбачає залучення родини до лікувального процесу.

Проживання й харчування будуть безоплатними. Крім того, родинам надаватимуть психосоціальну й побутову допомогу.

   

Дім Рональда МакДональда – це будинок для сімей тяжко хворих дітей, які перебувають на лікуванні далеко від дому. Проживання й харчування там безкоштовне. Створенням таких будинків по всьому світу займається благодійна організація Ronald McDonald House Charitie.

Перший Дім Рональда МакДональда відкрили у Філадельфії в 1974 році на гроші від продажу коктейлів Shamrock Shake у ресторанах McDonald’s.

У світі вже існує 384 таких будинки, тимчасом як в Україні досі було лише шість сімейних кімнат у державних дитячих лікарнях Києва, Львова, Сум, Вінниці й Харкова.