Твори, створені ШІ, не можуть бути захищені авторським правом відповідно до законодавства США, сказала окружна суддя США Беріл Говелл.

Бюро авторських прав також відхилило пропозицію художника щодо авторських прав на зображення, створені за допомогою системи штучного інтелекту Midjourney, попри те, що художник стверджував, що система ШІ була лише частиною творчого процесу зі створення ілюстрації.

За словами судді, «авторство людини є основоположною вимогою авторського права».

Також є кілька позовів щодо використання творів, захищених авторським правом, для навчання генеративного ШІ без дозволу.

   

У січні 2023 року троє художників подали судовий позов проти Stability AI і Midjourney, авторів арт-генераторів штучного інтелекту Stable Diffusion і Midjourney, а також платформи DeviantArt, яка створила арт-генератор штучного інтелекту DreamUp.

Генеративні художні моделі штучного інтелекту навчаються на мільярдах зображень, зібраних з Інтернету, зазвичай без відома чи згоди творців. Але чи порушують вони авторське право – це дискутивне питання. Наприклад, творці арт-генераторів кажуть, що таке навчання програмного забезпечення включено в доктрину добросовісного використання (юридичний принцип, відповідно до якого захищені авторським правом матеріали за певних умов можна використовувати без дозволу правовласника).

Тому в судових справах мають враховувати розташування організацій, що створили арт-генератори (США чи ЄС) і мета (прибуткова чи ні). Крім того, художні моделі штучного інтелекту зберігають не зображення, а скоріше математичне втілення цих зображень, а програмне забезпечення не об’єднує фрагменти у формі колажу, а створює зображення з нуля.

   

У березні у Асмтердамі відкрили художню галерею Dead End AI Gallery, де представлені роботи штучного інтелекту. Для галереї розробили програмне забезпечення, що створює ШІ-художників, які, свою чергою, «пишуть» картини.