Соціологічна компанія Gradus Research провела дослідження настроїв в українському суспільстві до 32-го Дня Незалежності. Там порівнюють результати опитування у 2021 році й зараз, у 2023-му.

61% українців вважає, що країна рухається в правильному напрямі, тимчасом як у березні 2021 року ця цифра становила 52%. За два роки також суттєво зросла підтримка вступу України до ЄС і НАТО: інтеграцію підтримують 78% і 79%, тимчасом як у серпні 2021-го такий вектор називали правильним 61% і 60% опитаних.

У Gradus Research кажуть, що війна посприяла єдності в суспільстві, а також викликала в громадян зростання очікувань від держави. Це повʼязують із тим, що деякі питання, як встановлення систем ППО чи житло для ВПО, може вирішити лише держава.

Крім того, у суспільстві зростають альтруїстичні настрої. Майже третина опитаних (28%) готова поступитися власними інтересами заради суспільної злагоди, тимчасом як у 2021-му цей показник становив 14%. Зросла також частка українців (73%), які вважають обовоʼязковою нормою забезпечення свобод кожного громадянина. Цей показник був на 5% нижчим у 2021 році.

Віра українців у можливість мати краще життя в майбутньому вища за рівень 2021 року, свідчить опитування. Такої думки нині дотримуються 68% опитаних, а в 2021-му – 62%.

Серед основних можливостей після завершення війни бачать підвищення оборонної спроможності України (52%), економічну підтримку від інших країн (40%) й оновлення інфраструктури. Відновлення міст українці вважають одним із найбільших викликів (58%), свідчить опитування. Серед інших – економічне відновлення (54%) і безпека на територіях, де тривали бойові дії (52%).

Опитування компанія Gradus Research проводила з 2021 року. Участь у дослідженні взяли українці віком від 18 до 60 років із міст, де живе понад 50 тисяч мешканців.

  

Київ не буде влаштовувати масових заходів до Дня Незалежності, як й у 2022 році. Натомість на Хрещатику відкрили виставку знищеної російської техніки.

Місто анонсувало кілька десятків локальних заходів у різних районах, серед яких поетичні вечори, старт прокату фільму «Довбуш» у міських кінотеатрах, святкові фотозони, а також благодійний футбольний матч за участі гуртів «Жадан і Собаки» й Kozak System.