Як співвідносяться ціни на оренду житла в Києві й передмісті, дослідили в застосунку Bird, де напередодні розширили карту для передмість.

Найдешевшим називають південно-західний бік міста – район лівого берега й Бориспіль. Медіана ціни однокімнатної квартири на Березняках та Харківському 9 000 гривень, водночас у Борисполі вона складає 6 500 гривень.  

Майже такі самі ціни з південно-східного боку Києва, в Бучі й Ірпені. Оренда однокімнатної квартири в середньому тут коштуватиме 8000 гривень. Для порівняння, в Коцюбинському, яке розташоване трохи ближче до Києва, медіанна ціна становитиме вже 8200 гривень. На Виноградарі вартість оренди однокімнатної квартири складатиме 8700 гривень.

Водночас на Лісовій, з північно-західного боку, жити дешевше, ніж у найближчому передмісті. Однокімнатну квартиру там можна орендувати за 6500 гривень. У Броварах оренда однокімнатної квартири обійдеться у 8000 гривень. Так само з трикімнатної квартирою: її оренда на Лісовій в середньому коштуватиме 9500 гривень, а у Броварах – 12 000 гривень. У Bird таку різницю пояснюють тим, що Лісова –  старий спальний район міста, а у Броварах можна знайти більш новий житловий фонд.

Якщо розглядати північний бік Києва і Вишгород, де розташовані Київська ГЕС і Київське море, то медіана вартості оренди однокімнатної квартири у Вишгороді становитиме 8500 гривень, а на найближчій до передмістя Оболоні – 10 000 гривень. Водночас різниця в оренді трикімнатних квартир достатньо велика. На Оболоні її можна орендувати в середньому за 23 200 гривень, а у Вишгороді – за 10 000 гривень.

У південно-західній частині Києва, на правому березі, оренда однокімнатної квартири може коштувати приблизно 8000 гривень (Вишневе, розташоване в 10 кілометрах від Києва). Водночас якщо розглядати оренду в Новосілках, яке за три кілометри від Києва, то оренда однокімнатної квартири там буде дорожче, ніж у деяких частинах Києва. Загалом це передмістя дослідники Bird оцінюють як найдорожче.

На західному боці міста, де Борщагівка та околиці, в середньому можна орендувати однокімнатну квартиру 8000 гривень. На Софіївській Борщагівці вартість оренди такої квартири складатиме 9000 гривень.

   

У cерпні вартість оренди квартир у Києві зросла на 10% за місяць, а у Львові залишилася незмінною, свідчить аналітика Bird. У середньому оренда однокімнатної квартири коштуватиме в Києві 11 000 гривень, двокімнатної – 16 000 гривень, а трикімнатної – 27 500 гривень. Вартість оренди двокімнатних квартир у обох містах зрівнялася.